TDK doğru yazılışı nasıl?
TDK KELİMESİNİN ANLAMI: 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmalar yapmak amacıyla kurulan Türk Dil Kurumu’nun kısaltmasıdır. Bu kelime sıklıkla T.D.K. olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı TDK şeklinde olmalıdır.
Yalnışlık nasıl yazılır?
Yanlış kelimesi “doğru değil” anlamında kullanılan bir kelimedir. Kelimenin yazımının yanlış olup olmadığı konusunda şüphe vardır. Türkçe’de yanlış yazılmış veya yanlış kullanılan bir kelime yoktur. Bu nedenle, “yanlış” kelimesinin yanlış yazımı doğru kullanımdır.
Acaip mi acayip mi?
TDK’ya göre strange kelimesinin doğru yazımı “cacayip”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Şöför mü şoför mü?
TDK’ya göre, driver kelimesinin doğru yazımı “Chauffeur”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Chauffeur”dur.
TDK yanlış nasıl yazılır?
TDK’ya göre yanlış kelimesinin doğru yazımı “yanlış”tır. TDK tüm kelimelerin doğru yazımı belirler.
TDK orjinal nasıl yazılır?
“Original” kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre “nobody” kelimesinin doğru yazımı “original”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Eşofman mı eşortman mı?
TDK’ya göre “eşofman” kelimesinin doğru yazımı “eşofman takımı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “eşofman altı”dır.
Hoşgörü nasıl yazılır?
Her şeyi anlayıp mümkün olduğunca hoş görme durumu, hoşgörü, tolerans anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlışlıkla tolerans olarak yazılır. Doğru kullanımı tolerans şeklinde olmalıdır.
Kiprik mi kirpik mi?
TDK sözlüğüne göre, bu kelimenin doğru yazımı “kirpikler”dir. Kirpikler kelimesi halk arasında sıklıkla kirpikler olarak anılır. Bu da yazım hatalarına yol açar. Aslında, TDK’nın güncel yazım kılavuzuna göre, bu kelimenin doğru yazımı kirpikler olarak gösterilir.
Ardarda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Ajitasyon nasıl yazılır?
TDK’ya göre ajitasyonu kelimesinin doğru yazımı “Agitation”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Eski çağ nasıl yazılır?
Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Cilalı Taş Devri, İlk Dönem, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Çağı, Milli Edebiyat Dönemi, Servet-i Edebiyye Dönemi, Tanzimat Dönemi vb.
Meyva mı meyva mı?
TDK’ya göre Frucht kelimesinin doğru yazımı “Frucht”tur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Espiri mi espri mi?
TDK tarafından belirlenen şaka kelimesinin doğru yazımı “Witz”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Witz”dir.
Atmış mı altmış mı?
TDK’ya göre altmış mı, altmış mı? TDK’ya göre altmış kelimesinin doğru yazımı “altmış”tır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
TDK’nin nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için konur: Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’a, Mahmut Efendi’ye, Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. TBMM, TDK, UN, USA, TV vb. kısaltmalara eklenen ekleri ayırmaya yarar.
TDK Türkçenin nasıl yazılır?
TDK’ya göre Türkçe kelimesinin doğru yazımı “Türkçenin”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
TDK’ye nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
TDK ne demek, nasıl yazılır?
TDK – Türk Dil Kurumu.
Tavsiyeli Bağlantılar: Rakı Bardağı Na Ne Denir