Tirit ne demek eski Türkçe?
Tirit (Arapça: ثريد veya trid, taghrib, tashreeb, thareed) kızarmış veya bayat ekmeğin et suyuna eklenmesiyle hazırlanan bir yemektir.
Tirit türünden yazılan sözler ne demek?
Kişinin veya nesnenin istenilen sonucu üretecek kadar güçlü veya etkili olmadığını belirtmek için kullanılır. Bu deyim, bir şeyin etkisiz veya etkisiz olduğunu açıkça ifade etmek için kullanılabilir ve sıklıkla mizah veya alaycılıkla kullanılır.
Tirit nedir edebiyatta?
[1] (argüman) Yaşlı ve güçsüz (kişi).
Tirit tür ne demek?
Tirit, trit olarak da bilinir, yırtık bayat ekmeğin sakatattan yapılmış bir et suyunda ıslatılıp daha sonra öğütülmüş karabiber ve soğanla tatlandırıldığı bir Türk yemeğidir. Bazı çeşitlerine peynir veya yoğurt eklenir. Tirit, trit olarak da bilinir, yırtık bayat ekmeğin sakatattan yapılmış bir et suyunda ıslatılıp daha sonra öğütülmüş karabiber ve soğanla tatlandırıldığı bir Türk yemeğidir. Bazı çeşitlerine peynir veya yoğurt eklenir.
Tirit hikayesi nedir?
Sultan Avcı Mehmet’e yemek servis edildiğinde, Sultan masadaki eşsiz lezzetin adını sorar. Aşçı uyanık ve şiirsel bir şekilde cevap verir: Tepsideki Tirit, Girit’ten alınmıştır. Bu, aşçıyı Sultan’dan ödüllendirir ve Tirit, özel günlerin yemeği olarak masalardaki yerini alır.
Tirit hangi yöreye ait?
Konya’nın en sevilen yemeklerinden biri de Tirit’tir. Konya usulü Tirit tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 adet soğan, 1 demet maydanoz, 1 adet kuru ekmek, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 adet defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için karabiber, domates.
Tirit türünden ne demek?
Anadolu’da kuru bir şeyin sulu bir şeye -lezzetli bir et suyuna- batırılması tekniğinin genel adı tirittir. Tirit, özel bir teknik olup, adını sadece yapımında kullanılan etten değil, aynı zamanda üzerine et suyunun döküldüğü ekmekten de alır.
Tirit türü ne demek TDK?
Ortaçağ Arap-Fars Mutfağında Tirit Türk Dil Kurumu Büyük Sözlüğü’ne göre, Farsça “terid” kelimesinden gelen tirit, “et suyuna kızarmış veya bayat ekmek parçaları katılarak yapılan bir yemek” olarak açıklanıyor.
Çene suyuna tirit ne demek?
SUSUNA TİRİT AÇIKLAMANIN AÇIKLAMASI: özensiz, değersiz, dikkatsiz.
Tirit insan ne demek?
(kişi) hareket edemeyecek kadar yaşlı.
Tirit nasıl bir şeydir?
Halk türkülerinden bildiğimiz Tirit, kelime kökeni Farsça olmasına rağmen Orta Asya kültüründen çok şey taşıyan bir yemektir. Neredeyse her bölgenin kendine özgü bir Tirit yemeği olmasına rağmen hepsinin ortak noktası, et suyunda ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka hamuru içermesidir.
Konya tirit nedir?
Konya Tirit, esasen kuru ekmek ve et suyunun harika bir uyumunu sunan geleneksel bir Türk yemeğidir. Bu yemekte kullanılan malzemeler ona eşsiz tadını ve dokusunu verir. İşte Konya Tirit’in temel malzemeleri: Kuru ekmek: Genellikle tırnak pidesi kullanılır.
Tirit ne işe yarar?
Kaz, ördek, tavuk, inek ve koyun etinden yapılan çeşitleri vardır. Orta Asya’da yapılan papara ve beshbarmak yemeğine benzer. Samsun bölgesinin en meşhur yemeği kaz etinden yapılan kaz ekmeğidir. Yöresel olarak buna tirit denir.
Orjinal tirit nasıl yapılır?
Tirit nasıl hazırlanır: Bayat ekmeği dilimleyin, fırında hafifçe çıtırlaştırın, 2 cm’lik karelere kesin ve servis tabağına koyun. Pişen ete ocaktan almadan 10 dakika önce tereyağı, tuz ve karabiber eklenir. 10 dakika sonra ocaktan alın. Et ve suyu ekmeğin üzerine dökülür.
Samsun tirit nasıl yapılır?
Bütün tavuk büyük parçalara kesilir ve ocakta yeterli su ile pişirilir. Piştikten sonra yufka hamuru bir kat sıcak tavuk suyuna batırılır. Aralarına tereyağı sürülür ve yufka hamuru hazır olana kadar işlem tekrarlanır. Tavuk eti yufka hamurunun üzerine rendelenir, üzerine ceviz serpilir ve sıcak servis edilir.
Tirit türü ne demek TDK?
Ortaçağ Arap-Fars Mutfağında Tirit Türk Dil Kurumu Büyük Sözlüğü’ne göre, Farsça “terid” kelimesinden gelen tirit, “et suyuna kızarmış veya bayat ekmek parçaları katılarak yapılan bir yemek” olarak açıklanıyor.
Konya Tirit nedir?
Konya Tirit, esasen kuru ekmek ve et suyunun harika bir uyumunu sunan geleneksel bir Türk yemeğidir. Bu yemekte kullanılan malzemeler ona eşsiz tadını ve dokusunu verir. İşte Konya Tirit’in temel malzemeleri: Kuru ekmek: Genellikle tırnak pidesi kullanılır.
Tirit oldum ne demek?
(kişi) hareket edemeyecek kadar yaşlı.
Tirit türünden ne demek?
Anadolu’da kuru bir şeyin sulu bir şeye -lezzetli bir et suyuna- batırılması tekniğinin genel adı tirittir. Tirit, özel bir teknik olup, adını sadece yapımında kullanılan etten değil, aynı zamanda üzerine et suyunun döküldüğü ekmekten de alır.