Türk edebiyatındaki ilk biyografi nedir?
Çağatay yazarlarından Ali Şir Nevai, 16. yüzyılda “Mecâlis’ün-Nefâis” adlı eseriyle Türk edebiyatında biyografi türünün ilk örneğini vermiştir.
En eski Türk biyografi yazısı kimdir?
Bu bağlamda Türk edebiyatında biyografi türünün ilk eseri olan Tezkiretü’l-Evliyâ, Malik Bahşi’nin Feridüddin Attar’dan çevirdiği, din adamlarının mesleklerine göre düzenlenmiş biyografilerinin yer aldığı önemli bir eserdir.
İlk otobiyografi örneği nedir?
Otobiyografi türünün tarihine bakıldığında Rousseau’nun İtiraflar (Les Confessions 1781-88) adlı eserinin, günümüz modern otobiyografi türünün ilk örneği olduğu kabul edilir.
Türkiye’de biyografi yazımı ne zaman ortaya çıkmıştır?
16. yüzyılda özgün eserlerin üretilmeye başlandığı en önemli alanlardan biri de biyografik tarih yazımı türüdür. Osmanlı tarih yazımının bir türü olan biyografi alanında ilk bağımsız eserler çok geç bir dönemde yazılmıştır.
Türk edebiyatında ilk tezkire biyografi örneğini kim yazmıştır?
Türk Edebiyatında Tezkire Türk edebiyatında ilk tezkire, 461 harften oluşan Ali Şir Nevaî’nin Mecâlisü’n-Nefâis adlı eseridir ve tezkire yazım geleneği bu eser üzerine kurulmuştur.
Türk edebiyatındaki ilk hikâye örneği nedir?
Ahmet Mithat Efendi Kıssadan Ayrı ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) adlı eserleriyle anlatı türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Müsâmeretnâme aynı yıl Emin Nihat Bey tarafından yazılmıştır. Bir yandan Binbir Gece Masalları’yla da bağlantısı olan Müsâmeretnâme, eski ile yeni arasında bir geçiş noktasında durmaktadır.
İlk biyografik roman nedir?
Biyografik deneyimlere sahip olmasına karşın Türk edebiyatında biyografik roman türünün ilk örneği Hasan Ali Yücel’in 1932’de yayımlanan “Goethe: Bir Dahinin Romanı”, ikinci eseri ise Mehmet Emin Erişirgil’in 1951’de yayımlanan “Bir Aydın Adamın Romanı: Ziya Gökalp” adlı eseridir. Dinamo, Serander Yayınları, Erzurum.
Edebiyat biyografi nedir?
Biyografi veya yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı olarak anlatan bir edebiyat türüdür. Bir kişi kendi yaşamını anlattığında buna otobiyografi denir ve yaşam öyküleri şairler tarafından anlatıldığında buna tezkire denir. Biyografiler, eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Biyografinin eski adı nedir?
Biyografi kelimesi Fransızca kökenlidir. Yaşam anlamına gelen “bio” ve yazı anlamına gelen “graphie” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşmuş bir kelimedir. Bu kelimenin Türk edebiyatındaki ilk örneği Tanzimat döneminde kullanılan “tercüme-i hali” kelimesidir. Divan edebiyatındaki karşılığı ise “Tazkire”dir.
Otobiyografi ve biyografi arasındaki fark nedir?
Otobiyografide anlatıcı birinci kişidir, biyografide ise üçüncü kişidir. Biyografiler, bilgi, belge ve tanıklıklara dayalı nesnel bir dille yazılır. Yazarın iç dünyasını anlatan otobiyografiler ise anılara ve hatıralara dayanır. Bu nedenle otobiyografi yazarı, biyografi yazarı kadar nesnel olmayabilir.
Otobiyografi nedir edebiyat 9. sınıf?
Otobiyografi veya otobiyografi, yazarın kendi hayat hikayesini anlattığı bir edebiyat türüdür. Kaynak olarak kişi kendisini ve aile büyüklerinden aldığı bilgileri kullanır.
8. sınıf otobiyografi nedir?
Bir kişinin kendi hayatı hakkında yazdığı eserlere otobiyografi denir. Biyografilerde, bir kişinin hayatı ve eserleri başkası tarafından yazılırken, otobiyografilerde kişi kendisi hakkında anlatır ve yazar. >
Türk edebiyatında ilk biyografi nedir?
Türk edebiyatında pek gelişmemiş olan bu türün ilk örneği, Kâtip Çelebi’nin Mizanü’l-Hak adlı eserindeki “hatime” yani “sonsöz”dür. Otobiyografi ile anı arasındaki fark: ➢ Anı türünde yazarın amacı kendi hayatını değil, yaşadığı dönemi ve tanık olduğu olayları anlatmaktır.
Türk edebiyatında biyografi sözcüğü yerine ne kullanılır?
*20. 19. yüzyılda Batı’da bir aileyi veya çevresindeki bir coğrafyayı konu alan kapsamlı biyografik eserler yazılmaya başlandı. > Türk edebiyatında biyografi: *Divan edebiyatında şairleri anlatan eserlere “tezkire” (tezkire-i Şuara) adı verilirdi.
Biyografinin divan edebiyatındaki karşılığı nedir?
Klasik Türk edebiyatında tezkire, biyografinin karşılığıdır. XVI. yüzyıldan XX. yüzyılın başına kadar Türk edebiyatında 36 tezkire yazılmıştır. Tezkireler, o dönemin şairlerinin hayatı, edebi kişilikleri ve eserleri hakkında bilgi içerdiği için bilim camiası için önemli kaynaklardır.
Türk edebiyatındaki ilk eser nedir?
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra Türkçede bilinen ilk yazılı eser, 11. yüzyılda Yusuf Has Hacib tarafından Karahanlı Türkçesi (Eski Türkçe de denir) ile yazılıp sunulan ve Doğu Karahanlı hükümdarı Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han’a atıf yapan Kutadgu Bilig’dir.
İlk biyografik roman nedir?
Biyografik deneyimlere sahip olmasına karşın Türk edebiyatında biyografik roman türünün ilk örneği Hasan Ali Yücel’in 1932’de yayımlanan “Goethe: Bir Dahinin Romanı”, ikinci eseri ise Mehmet Emin Erişirgil’in 1951’de yayımlanan “Bir Aydın Adamın Romanı: Ziya Gökalp” adlı eseridir. Dinamo, Serander Yayınları, Erzurum.
Türk edebiyatındaki ilk sözlük nedir?
Türk yazı dillerinin, lehçelerinin ve ağızlarının dil özelliklerini tespit edip, bunların söz varlığını derleyip bir araya getiren Kâşgarlı Mahmud, bu bilgileri yazıya geçirerek ortaya koyduğu eserine, kendisine sonsuz şöhret ve tükenmez bir kaynak sağlaması ümidiyle Dîvânu Lugâti’t-Türk adını vermiştir.
Türk edebiyatında biyografi sözcüğü yerine ne kullanılır?
Hayat hikâyesi veya hayat hikayesi olarak da adlandırılır. Eski edebiyatımızda bu türe tercüme-i hal denirdi. Divan edebiyatında ise biyografi türüne benzer eserlere tezkire denir.