Ayva ağacı nasıl çoğaltılır?
Ayvalar çelikler ve yer filizleri ile de kolayca çoğaltılabilir. Ayva bahçesi için seçilen uygun yerlere eski ve aşılanmış fidelerden oluşan bir bahçe dikilir. Dikim mesafesi 4×4 veya 4×5’tir. Çoğu yetiştirilen ayva çeşidi kendi kendine verimli olduğundan, tek bir çeşitten ayva bahçesi dikilebilir.
Çelik köklendirme nasil yapılır?
Paşa kılıcı bitkisinin uzun yaprakları 5-8 santimetre uzunluğunda kesilir ve çeliklerin 3/4’ü ortama yerleştirilerek çoğaltma işlemi yapılır. 2-3 hafta sonra çeliklerin tabanında kökler ve genç bitkiler oluşur. Alınan çelik parçası çürüdükten sonra düşer.
Çelik köklendirme hangi aylarda yapılır?
Olgunlaşmamış odunsu bitkilerin ilkbahar sürgünlerinden elde edilir. Kesim zamanı türe göre değişir (Nisan’dan Haziran sonuna kadar). Apikal tomurcukları olan sürgünlerden elde edilir. Çelikler ekilirken köklenme ortamına giren yapraklar çıkarılır ve 2-5 yaprak dışarıda bırakılır.
Çelikleme yöntemi nedir?
Çelikle çoğaltma: Yeni bir bitki elde etmek için bitkinin gövde, dal, kök ve yapraklarından hazırlanan parçalara çelik adı verilir. Bu tür vücut parçaları kullanılarak yapılan (eşeysiz) üremeye çelikle çoğaltma denir.
Hangi ağaçlar çelikleme yapılır?
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut gibi meyve türleri, şarap türleri ve çeşitleri, yumuşak meyvelerin çoğu, gül ve ligustrum gibi çok yıllık süs bitkilerinin çoğu, kavak ve söğüt gibi ağaçlar çelikle çoğaltılabilir.
Ayva dikimi ne zaman yapılır?
Çıplak köklü aşılı ayva fidanları ne zaman dikilir? Çıplak köklü aşılı ayva fidanları, bölgeye ve rakıma bağlı olarak yaprak dökümünden sonra (genellikle Aralık ayının 1-2. haftası) Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilir.
Suda köklendirme kaç gün sürer?
Suda köklendirme işlemi düzgün bir şekilde yapılırsa, güzel yaprak birkaç gün içinde kök oluşturacaktır. Bitkinin köklerini suya batırmaktan başka bir çaba gerektirmeyen bu yöntemi kullanmadan önce bitkileri iyi tanımalısınız.
En iyi çelik köklendirme hormonu hangisi?
İndolbütirik asit (iba=çelik köklendirme hormonu), gül çelikleri, asma çelikleri, zeytin çelikleri, nar çelikleri, taflan çelikleri, süs bitkisi çelikleri ve köklendirme uygulamalarında en başarılı sonuçları sağlayabilen köklendirme hormonudur.
Daldan köklendirme ne zaman yapılır?
Katmanlama yönteminde, dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir ve ardından kesilir. İlkbahar ortasından sonra, ancak en geç Ağustos sonunda yapılan uygulamalar genellikle başarılı olur. Kesim yönteminde olduğu gibi, yeni bitki hızlı ve güçlü bir şekilde büyür.
Köklendirme nasıl hızlandırılır?
Köklendirmek istediğiniz suda bir aspirin eritirseniz, köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dalda çok fazla yaprak varsa, suya girmesini istediğiniz gövdeye en yakın yaprakları kesin.
Ceviz çelikten köklendirme mi?
Köklenmesi durumunda aşılama gerekli midir? Ceviz çeliklerinden köklendirilemez.
Göz çeliği nedir?
3- YAPRAK GÖZLÜ ÇUBUKLAR – Bu, yaprak ayası + yaprak sapı + gözleri olan kısa bir dal parçası şeklinde otsu ve odunsu bahçe bitkilerinden yapılan bir çelik türüdür.
Daldırma usulü ile köklendirme nasıl yapılır?
Dalma yöntemi, bitkilerden yeni fideler veya fidanlar oluşturmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Dalma, bir dalın üzerinde durduğu ana bitkiden kesilmeden veya koparılmadan köklendirilmesini içerir. Bitki yeterli köke sahip olduğunda, dal bulunduğu yerden kesilir ve başka bir yere dikilir.
Bitki Köklendirmek için ne kullanılır?
Köklendirme hormonu çoğu durumda bitkilerin köklenme şansını artırır. Bitki kökleri köklendirme hormonları kullanılarak oluşturulduğunda, kökler daha hızlı büyür ve daha kaliteli olur. Köklendirme hormonu hem sıvı hem de toz formunda kullanılabilir.
Bitki çelikleme nasıl yapılır?
Çelikleme, bir bitkinin bir dalının, yaprağının veya kökünün bir kısmının kesilip uygun bir ortama ekildiği vejetatif bir bitki çoğaltma yöntemidir. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki haline gelir.
Ayva ağacı çekirdekten yetişir mi?
Ayva meyvesinin anavatanı Kafkasya’dır. Ayva çekirdekleri çimlendirilmesi çok zor olan çekirdeklerden biridir. Çimlendirme ipuçlarına uyulursa yeni başlayanlar bile kolayca çimlendirebilir. Bazı ülkelerde çekirdeklerden çay yapıldığı bilinmektedir.
Ayva ağacı ne zaman ve nasıl budanır?
Ayva ağaçlarının budaması genellikle havanın çok soğuk olmadığı kış uyku döneminde yapılır. Kışın çok soğuk olmadığı Ege ve Akdeniz gibi bölgelerde budama sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktüğü anda başlar. Bu, ağaçlar kış sonunda uyanana kadar devam edebilir.
Ayva çekirdeği nasıl dikilir?
Ayva çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla sudan çıkarın ve saksıya mesafeli bir şekilde yerleştirin. Çekirdekleri çok kalın olmayacak şekilde toprakla örtün. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra ilk fideleri sulayın.
Ayva aşısı ne zaman yapılır?
Aşılama için gerekli malzemeler sezon dışında satın alınır ve aşılama zamanına kadar saklanır. Mayıs sonu veya Haziran ayının ilk haftalarında başlar ve Temmuz ayına kadar sürer.