Atatürk Selanik hangi köyünden?
Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’in Kocakasım semtindeki Islâhhane Caddesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerindendirler.
Atatürk’ün Dayısının Köyü nerede?
Mustafa Kemal’in amcasının müdürlüğünü yaptığı ve Atatürk’ün yaz tatillerinde ziyaret ettiği çiftlik Langaza’da bulunuyordu. Bazı kaynaklar Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Langaza’nın Sarıyar köyünden geldiğini belirtmektedir.
Atatürk’ün kütüğü neden Gaziantep’te?
Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için bağımsız bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.
Ali Rıza Efendi aslen nerelidir?
Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi, 1839 yılında Selanik’te doğdu. Selanik’teki Abdi Hafız Mektebi’nde okudu, sonra vakıf idaresinde kâtip olarak görev aldı, gümrük memurluğu yaptı ve en son ticaretle uğraştı.
1881 Selanik hangi ülkede?
SelanikSelânik ΘεσσαλονίκηSelânikÜlkeYunanistanBölgeMakedonyaBölgesel BirimSelanik20 satır daha
Ataturkun Dayisinin Çiftliği Nerededir?
Langaza (Yunanca: Λαγκαδάς Lagkadas), Yunanistan’ın Selanik şehrinde bir yerleşim yeridir. Nüfus 16’dır.
Zübeyde Hanım Arnavut mu?
Ailesi ve çocukluğu Mehmed zamanında Karaman’dan Rumeli’ye göç ederek Selanik ile Manastır arasında kalan Vodina Sancağı’nın “Sarıgöl” kazasına yerleşen Yörük Türkmenlerine, diğer adıyla “Konyar”a kadar uzanmaktadır. Zübeyde Hanım, Langaza’daki Rapla çiftliğinde büyümüştür.
Atatürk’ün pembe evi nerede?
Bu içerik mevcut değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881’de Selanik’teki “pembe boyalı” evde doğdu. Günümüzde Yunanistan’daki bina “Atatürk Evi” olarak ziyaretçileri ağırlıyor. …10 Kasım 2019
Rapla Çiftliği nerededir?
Ali Rıza Efendi’nin vefatından sonra Zübeyde Hanım ve üç çocuğu, Selanik yakınlarındaki Lankaza’daki Rapla çiftliğinde bir süre suculuk yapan ağabeyi Hüseyin Efendi’nin yanına yerleştiler.
Atatürk’ün benim şehrim dediği yer neresidir?
Bugün, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Benim Şehrim” dediği Yalova’mızda, bu sevinci, gururu ve umudu hep birlikte yaşarken, inanıyoruz ve biliyoruz ki, bu sevinci, gururu ve umudu hep birlikte canlı tutarsak, yaşadığımız sürece, nerede olmak istiyorsak, hep birlikte, başarmak istediklerimizi başaracağız. Daha fazlası için…
Zübeyde Hanım nereli?
Zübeyde Hanım, 1857’de Lankaza’da doğdu. 1857’de doğan Zübeyde Hanım ile 1839’da doğan Ali Rıza Efendi, 1870 veya 1871’de evlendiler.
Atatürk ilk hangi ilden milletvekili seçildi?
7 Kasım 1919’daki parlamento seçimlerinde Erzurum milletvekili seçildi. 27 Aralık 1919’da Heyet-i Temsiliye ile Ankara’ya geldi. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açtı.
Atatürk Alevi miydi?
Mustafa Kemal’in boyuna Kızılcalı Türkleri denir. Kızıl Oğuz boyundan, Oğuzlardan geliyor. Kızılca Bölüklü veya Kızılcaörenli olarak da anılır. Selanik’teki kayıtlarda “karakocalılar” olarak anılırlar. Mustafa Kemal’in hanedanı olan Kızılcaoğulları, Rumeli Aleviliğinin Anadolu koludur.
Ali Rıza Efendi Kürt mü?
Sözlü geleneğe göre Ali Rıza Efendi’nin babası Hafız Ahmet’in doğum yeri Kocacık köyüdür. Kızıl Hafız Ahmet ve amcası Hafız Mehmet’e verilen “Kızıl” lakabı, ailenin “Kızıl Oğuz Türkmen” olarak da adlandırılan Kocacık Yörüklerinden gelmesiyle açıklanmaktadır.
Atatürk ateist miydi?
“…Genel olarak kabul görmüş olan agnostik olduğu inancını kesin bir şekilde reddeder, ancak dininin yalnızca evrenin mucidi ve yöneticisi olan tek bir Tanrı’ya inanmak olduğunu söyler. Ayrıca insanlığın böyle bir Tanrı’ya inanması gerektiğine inanır.”
Selanik göçmenleri hangi Türk boyundan?
Karamanoğlu Beyliği Yörük Türklerine aittir. Moğollar 1222 yılında Orta Asya’da Özbekistan ve Türkmenistan’ı işgal ettiler. O dönemde Büyük Selçuklu Devleti Anadolu’daydı. Oğuzların Avşar boyuna ait olan Karamanoğlu Beyliği, Moğol baskısı nedeniyle 1228 yılında Anadolu’ya göç etti.
Atatürk’ün soy ağacı nereye dayanıyor?
Yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve aile hatıralarından, dedesi Feyzullah Efendi’nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, anne soyu Konya/Karaman’dan Rumeli’ye gelen ve bu nedenle Rumeli’de Konyalılar olarak anılan Yörüklerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Selanik kimdir nerelidir?
Selanik Yunanistan’da yer alır ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Ayrıca Makedonya’nın Yunan bölgesinin idari merkezidir. Selanik’in bizim için en önemli yönü Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olmasıdır.
Kocacık yörükleri hangi boydan oluşur?
Dedesi Ahmet Bey ile ağabeyi Hafız Mehmet Bey’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri topluluğun adının “Kocacık” olmasından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Bey’in baba tarafı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynamış olan “Kızıl Oğuzlar” veya “Kocacık Yörükleri, Türkmenler”den gelmektedir.