Asansörde depreme yakalanınca ne yapmalıyım?
Asansörde depreme yakalanırsanız ne yapmalısınız: Sarsıntının geçmesini bekleyin: Öncelikle sarsıntı geçene kadar sessizce beklemeniz gerekiyor. … Sesinizi duyurmaya çalışın: Sarsıntı geçtikten sonra yardım çağırmak ve kurtarılmak için sesinizin dışarıdaki insanlar tarafından duyulması çok önemlidir.
Depremde asansör neden tehlikeli?
Makine ve ekipmanların hareketi ve hasar: Deprem sırasında karşı ağırlığın yerinden oynamasının en yaygın durumunun, asansör kabini hareket etmiyor olsa bile, karşı ağırlığın asansör boşluğunda yüksek bir konumda olması durumunda meydana geldiği gözlemlenmiştir [2].
Asansörde deprem anında ilk olarak hangi önlem alınmalıdır?
Başınızı ellerinizin arasına alarak veya koruyucu bir malzeme (yastık, kitap vb.) kullanarak koruyun. Sarsıntının durmasını bekleyin. Güvenli bir yer bulun, dizlerinizin üzerine çökün, başınızı ve boynunuzu korumak için KAPATIN ve düşmemek için sabit bir yere TUTUNUN. Deprem sırasında, sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.
Asansörde kalınca ne yapmalı?
Asansör servisini cep telefonunuzu kullanarak arayabilirsiniz. Asansörün bulunduğu adresi açıkça belirtin ve durumunuzu açıklayın. Asansör servisi size yardımcı olmak için hemen harekete geçecektir. Cep telefonunuz yoksa, başka birinin dikkatini çekmek için yüksek sesle “Yardım” diye bağırabilirsiniz.
Deprem anında evin en güvenli yeri neresi?
Deprem sırasında evinizdeki en güvenli yer – Sabitlenmemiş dolaplardan, raflardan, pencerelerden vb. uzak durun. Sağlam bir sandalyenin olduğu bir masanın altına çömelerek veya uzanarak veya kalın ve hacimli bir koltuk, kanepe veya dolu bir sandık gibi koruma sağlayabilecek nesnelerin yanına oturarak kendinize bir yaşam üçgeni oluşturmaya çalışın.
Büyük deprem olmadan önce ne olur?
Bazen büyük bir depremden önce küçük sarsıntılar meydana gelir. Bu küçük sarsıntılara “İNCİ DEPREMLER” denir. Büyük bir depremden sonra, birkaç yüz küçük deprem meydana gelmeye devam edebilir.
Asansör düşer mi?
Çok sayıda güvenlik önlemine rağmen asansör düşmeleri teorik olarak mümkün olsa da pratikte son derece nadirdir. Teknolojik gelişmeler, düzenli bakım ve kullanıcı farkındalığı asansör güvenliğini sağlamada önemli rol oynar.
Asansör neden sallanır?
Asansörlerin bulunduğu bina yapısı, şaftın tasarımı ve bakım kalitesi titreşimi ve gürültüyü etkiler. Düzensiz bakım ve eski parçaların kullanımı bu sorunları daha da kötüleştirebilir. Özellikle asansör raylarındaki düzensizlikler ve karşı ağırlıkların yanlış ayarlanması titreşimlere neden olabilir.
Depremde neden kapı eşiğinde durulmaz?
Bu bağlamda, binanızın kapılarının sağlam olup olmadığından ve ağır yükleri taşıyıp taşımayacağından emin değilseniz, kapı eşiklerinden kaçınmalısınız. Binaların iç kapıları genellikle basit bir şekilde inşa edilir ve deprem durumunda hiçbir koruma sağlamaz.
Depremde üst kat mı alt kat mı?
Deprem sırasında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların özellikleri nedeniyle depremlerin etkilerinin üst katlarda daha güçlü hissedilmesi doğal ve normaldir.
Depremde banyo güvenilir mi?
Tuvalette veya banyoda olduğunuzda, aynadan veya raflardan düşebilecek nesnelerden kendinizi koruyun. Genel olarak, tuvaletler ve banyolar küçük hacimleri nedeniyle daha dayanıklı olabilir. Banyo yaparken başınızı yumuşak bir şeyle korumaya çalışın. Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalmak daha iyi olacaktır.
Depremde kolon yanı güvenli mi?
– Kolon, kiriş veya kapıların altında veya yakınında saklanmamalıdır. – Mutfakta devrilme riski yüksek olan kesici aletler, bardak, tabak ve beyaz eşya gibi eşyalar bulundurulmamalıdır. Beyaz eşyalar sanıldığı kadar dayanıklı değildir ve üzerlerine bir yığın beton düştüğünde anında ezilir.
Asansörde depreme yakalanırsan ne yapmalısın?
Bir deprem hissedildiği anda, acil durdurma düğmesine basarak asansörü durdurun. Bu, asansörün kontrolsüz bir şekilde hareket etmesini önleyecektir. 3. kata ulaşana kadar bekleyin: Asansör hareket ediyorsa ve acil durdurma düğmesine bastıysanız, bir sonraki kata ulaşana kadar bekleyin.
Asansörde iken elektrik kesilirse ne olur?
Elektrik kesintisi durumunda asansörü katlar arasında zemin seviyesine getirir ve yolcuların güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için otomatik kapıyı açar. Otomatik kapılı asansörlerde, asansör zemin seviyesindeyken elektrik kesintisi meydana gelirse otomatik kapı açılır ve yolcular tahliye edilir.
Asansörde kalınca neresi aranır?
Asansörlerde artık standart hale gelen çift yönlü iletişim sistemleri sayesinde sistemde kayıtlı asansör servis numarasını arayarak asansördeki bir buton yardımıyla yardım talebinde bulunabiliyorsunuz.
Depremde çatıya çıkmak doğru mu?
Balkonda durmak, merdivenlere çıkmak, asansöre binmek, çatıya tırmanmak, kirişlerin altında veya kapı girişinde durmak gibi hatalardan kaçının. Bu hatalar hayatınıza mal olabilir.
Deprem anında üst katta oturanlar ne yapmalı?
Deprem sırasında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Deprem sırasında hem merdivenler hem de asansörler sizin için çok daha tehlikelidir. Üst katlar alt katlardan daha fazla sallanır. Panik yapmayın ve sakin olun.
Depremde kolon yanı güvenli mi?
Büyük sütunların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Acil çıkışlara, merdivenlere veya yürüyen merdivenlere doğru koşmayın. Duyuruları dinleyin.
Yüksek katlı binalarda deprem anında ne yapılmalı?
DEPREM SIRASINDA Binanın çıkışına çok yakın değilseniz binanın içinde kalın. Deprem sırasında sakin olun, panik yapmayın, cesaretinizi toplayın ve sakin kalın. … Koşmadan, çömelmeden veya yerde yatmadan, asla merdiven ve asansör arasında kalmayın.