Evlatlar arasında ayrım yapmak günah mıdır?
Hanbel’e, bazı Mâlikîlere ve Hanefi İmam Ebû Yusuf’tan gelen bir hadise göre, mal infakında babanın çocukları arasında eşit davranması vacip olup, aralarında ayrım yapmak haramdır (İbn Kudâme, el-Muğnî, 6/51-52; İbn Cüzey, el-Kevanin, 241).
Evlat ayrılır mı?
“Hangi çocuğunuzu daha çok seviyorsunuz?” sorusu çoğu ebeveyn için kabul edilemez derecede saçma bir sorudur. Çocuklar arasında ayrımcılık yoktur.
Evlat anne babaya para vermek zorunda mı?
2- Ebeveynler, ihtiyaçları olmasa bile bakım tazminatı talep edebilirler. Ebeveynlerin ihtiyaçları olmasa bile, çocuğun onlara normal yaşam gereksinimlerine göre yardım etmesi doğal ve ahlaki bir görevdir. Bu yardımın mutlaka geçim için olması gerekmez.
Evlat anne babaya bakmak zorunda mı?
Tıpkı ebeveynlerin belirli bir yaşa kadar çocuklarına bakmakla yükümlü olmaları gibi, çocukların korunmaya ihtiyaç duyduklarında da onlara bakmakla yükümlüdürler ki bu İslam’da yerine getirilmesi gereken önemli görevlerden biridir. Yani bakmıyorsa Allah’a karşı sorumlu olur.
Dinimize göre anne baba malını istediği evladına verebilir mi?
Ancak İslam hukukçularının çoğuna göre, ebeveynler hayattayken veya öldükten sonra yasal işlem yapmak mümkün değildir. Çünkü her akıl sahibi kişi mal varlığını dilediği gibi tasarruf edebilir, yani malını dilediğine satabilir veya dilediğine verebilir.
Evlada küsmek günah mı?
Biz İbrahim (a.s.) kavmindeniz; o, yaşlı anne babaya bakmayı Allah yolunda cihat etmekten daha faziletli saymıştır (Buhari, Cihad, 1; Müsned, XI/102). Biz Muhammed (s.a.s.) ümmetindeniz. Bu bağlamda, anne baba haksız olsa bile, çocuğun onlara kızma veya onlarla irtibatı kesme hakkı yoktur.
Evlat hangi durumlarda reddedilir?
Mirasçılıktan çıkarılmanın ön koşulları: Mirasçı, miras bırakana veya aile üyelerine karşı ciddi bir suç işler. Mirasçı, miras bırakana veya aile üyelerine karşı aile hukuku yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmez. Ölen kişinin soyundan gelenlerden iflas belgesi vardır.
Evlat acısı Allah’ın verdiği bir ceza mıdır?
Canından çok sevdiği evladını kaybetmek kolay kolay katlanılacak bir acı değildir. İnsan düşmanının bile böyle bir acı yaşamasını istemez. Bu yüzden atalarımız “Allah düşmanıma bile evlat acısı yaşatmasın” demişler.
Evlatlıktan nasıl çıkılır?
Hayır, öyle değil. Ebeveynlikle ilgili böyle bir iddia yoktur ve böyle bir iddia yapılırsa reddedilecektir. Babalık, analık veya kızkardeşliği reddetmek mümkün değildir. Bir kişinin evlat edinilmek üzere verilmiş bir çocuğu varsa (bu çocuk nüfus sicilinde kapalı olarak kayıtlıdır), bu çocuğun nüfus sicilinden silinmesi mümkün değildir.
Baba kızının parasını alabilir mi?
Ebeveynlerin mallarını diledikleri kişilere verip veremeyecekleri sorusunu göz önünde bulundurarak, herkes ölümünden sonra mallarının kaderini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, mirasını dilediği kişiye “vasiyetname (belirli bir mal bırakarak)” veya “mirasçı atama” yoluyla bırakmakta serbesttir.
Dinen anne hakkı nedir?
Allah’a itaat ettikten hemen sonra, anne babamıza iyilik yapmamız emredilir. Bu ayette emredildiği gibi anne babamıza iyilik etmek, ötesinde hiçbir iyiliğin düşünülemeyeceği bir yükümlülüktür. Çünkü anne babalar, insanlığın en yakın akrabalarıdır. Anne babalar ve çocukları arasında ayrılmaz bir bağ vardır.
Kadın maaşını eşine vermek zorunda mı?
Kadının kocasına maaş vermesi zorunlu değildir; böyle bir yasal zorunluluk veya görev yoktur.
Erkek evlat annesine banyo yaptırabilir mi?
Mahremiyet eğitimindeki bu yaklaşım, kişinin ruhsal mahremiyetini tehlikeye atan bir durumdur. 🔸 Anne veya baba çocuğunu giyinik olarak yıkayabilir.
Kadın kaynanasına bakmak zorunda mıdır?
Dini sebeplerden dolayı bakmakla yükümlü değilse kültür yoktur. Gelinin doğma sebebi kaynanasını ilgilendirmez. Allah razı olsun.
İslamda çocuğa bakmak kimin görevi?
Bilgisiz doğan çocuklarını hayata hazırlamak ve onlara dini öğretmek anne babanın görevidir. Çocuklar dünya hayatının süsü, dünya hayatı geçicidir, en önemlisi ahiret için hazırlanmaktır. Bu nedenle çocuklar hem dünya hayatına hem de ahiret için hazırlanmalıdır. İslam’a göre aile kutsaldır.
Baba evlatlardan birine mal verebilir mi?
Ebeveynlerin, hayattayken çocuklarına mal devretme süreci “ara transferler” olarak adlandırılır. Ara transferlerin geçerliliği Türk Borçlar Kanunu tarafından yönetilir. Bu nedenle, baba ile çocuğu arasında geçerli niyet beyanlarıyla yapılan transfer işlemleri geçerlidir.
Anne babaya karşı gelmek haram mıdır?
Cevap metni. Allah’a hamd olsun. Birincisi: Ana-babaya isyan büyük günahtır. Ana-babaya isyan: Dini bir gerekçe olmaksızın ana-babayı rahatsız eden her türlü söz ve davranış.
Evlatlar arasında mal paylaşımı nasıl olmalı?
İslam miras hukukunda, ölenin (miras bırakan kişinin) bütün malvarlığında oğullar ve kızlar mirası karşılıklı olarak paylaşırlar (Nisa, 4/11). Miras kalan malın taşınır veya taşınmaz olması fark etmez.
Anne babanın günahını çocuklar çeker mi?
Tanrı, birincil ebeveyne çocuklarıyla aynı şeyleri çektirir. Örneğin, ebeveynler yasadışı yiyecek yemiş, fiili veya sözlü zina yapmış veya ahlaksız davranışlarda bulunmuştur. Yüce Tanrı, bu günahları çocuklarına gösterir ve bu durumu her gördüklerinde acı çekerler.